A Gripe Water

glogo-teaser copyA Gripe Water – Angol Víz – több mint 100 éves fogalom. Gyűjtőneve azon, elsősorban gyógynövény tartalmú oldatoknak, melyeket emésztési panaszok enyhítésére kevertek. Az első gripe water-ek alkohol tartalmúak voltak, a ma forgalomban levők már nem tartalmazhatnak alkoholt. Készítésüknél többféle gyógynövény kombinációt alkalmaztak és alkalmaznak ma is.

Magyarországon 1991-ben, az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével gyógyhatású készítményként került forgalomba az első Gripe Water termék, a legnépszerűbb kapormag olaj hatóanyaggal, melyet egy hónapos kortól lehetett alkalmazni a csecsemőkori hasfájós panaszok enyhítésére.

A Gripe Water története: (cikk referátum)
Blumenthal, I. (Royal Oldham Hospital, Rodndale Road, Oldham, OL1 2JH, Anglia): J. R. Soc. Med., 2000, 93, 172–174.

A Gripe Water-t több mint száz éve alkalmazzák a világ számos országában a csecsemő kori hasfájások, és szélgörcs enyhítésére. Annak ellenére, hogy a készítményt igen széles körben használják, és még az interneten is hirdetik, kevés tudományos közlemény jelent meg a szerről. Ezért tartotta a szerző érdemesnek összefoglalni a Gripe Water-ről fellelhető ismereteket. Először rövid történeti áttekintést ad a folyadék elterjedéséről. A formulát William Woodward állította össze Angliában és az 1876-ban került bejegyzésre, és kapott védjegyet. Woodward a „Gripe Water”-t elsősorban az Anglia mocsaras vidékein, akkor még igen gyakori malária kezelésére tartotta alkalmasnak, csak később derült ki, hogy a készítmény enyhíti a csecsemők jellegzetes hasi kólikáját és megszüntetheti a szélgörcsöket is. A XX. században már ez utóbbi tünetek a „Gripe Water” adásának javallatai. A „gripe water” nem minősül gyógyszernek, hanem ún. gyógyszertárban beszerezhető gyógykészítmény, aminek ismert az összetétele, kapormagolajat, nátrium-bikarbonátot és egy non-cariogen édesítőszert, Lycasint tartalmaz. 1992-től alkohol már nincs a Gripe Water”-ben. Megjegyzendő, hogy az USA-ban, ahol a készítmény gyógyszernek minősült, 1982-től már nem engedélyezték az alkohol tartalmú Gripe Water forgalmazását.

Ezt követően a szerző rövid áttekintést ad a csecsemőkori kólikáról, aminek enyhítésére használják leginkább a Gripe Water”-t. A kólika úgy definiálható, hogy a csecsemő legalább 3 héten keresztül, hetente legalább 3 napig, több mint 3 órát sír. A kólika kialakulására három magyarázat terjedt el. Az első szerint, az elhúzódó sírás csupán a normál variáció szélső értékének felel meg. A második szerint magatartási problémáról van szó. Végül a harmadik elképzelés szerint a kólikát a fájdalmas bélkontrakciók okozzák, amit kiválthat tejallergia, laktóz-malabsorptio, vagy fokozott gázképződés a belekben.

A szerző ezt követően, arra a kérdésre keres választ, hogy a „Gripe Water” melyik összetevője csökkentheti a kólikát. Feltételezhető, hogy amennyiben a kólika kiváltásában a fokozott gázképződés játszik szerepet, akkor a kapormagolaj lehet jótékony hatású. A fájdalomcsökkentő hatásban fontos szerepe lehet a Gripe Water” édes ízének is. Állatkísérletek alapján, úgy tűnik, hogy az édes íz egy centrális endogén opioid-dependens rendszeren keresztül fájdalomcsillapító hatású lehet.